SPERANZA (02305635)

« terug naar de zoekresultaten
Speranza deze opname is kort na de tewaterlating gemaakt, het schip is uitgerust met een mast en twee gieken, ook wel 'moordenaar met twee getuigen' genoemd

Speranza deze opname is kort na de tewaterlating gemaakt, het schip is uitgerust met een mast en twee gieken, ook wel 'moordenaar met twee getuigen' genoemdFoto: Hans Boven

Diamant. Diamant op het Dokkumer-Grootdiep. Diamant op het Dokkumer-Grootdiep. Diamant op de Dokkumer Ee in Dokkum. Diamant. Diamant Dokkumer Nieuwe Zijlen. De schippers van de Diamant. Diamant Dokkumer Nieuwe Zijlen. Diamant Dokkumer Nieuwe Zijlen. Diamant Dokkumer Nieuwe Zijlen. Diamant. Diamant. Diamant. Diamant tijdens de verbouwing bij Koopmans IJzerwerk in Harlingen. Diamant tijdens de verbouwing bij Koopmans IJzerwerk in Harlingen. Diamant tijdens de verbouwing bij Koopmans IJzerwerk in Harlingen. Diamant op de werf van Koopmans IJzerwerk in Harlingen. Diamant op de werf van Koopmans IJzerwerk in Harlingen. Diamant op de werf van Koopmans IJzerwerk in Harlingen. Diamant Streefkerk op weg naar Zwartsluis. Diamant Nieuw-Lekkerland. Diamant Nieuw-Lekkerland. Diamant Nieuw-Lekkerland. Diamant Nieuw-Lekkerland. Diamant Nieuw-Lekkerland. Diamant Sliedrecht. Diamant Sliedrecht. Diamant Sliedrecht. Diamant Sliedrecht. Diamant Sliedrecht. Speranza. Speranza Bazel. Speranza Nieuwe Maas Rotterdam. Speranza & Tasman. Speranza & Tasman. Speranza Rijnhaven Rotterdam. Speranza. Speranza op de Main.

Scheepsgegevens

Scheepstype Motorvrachtschip
Varend Woonschip
ENI-nummer 02305635
Bouwjaar 1935
Bouwwerf A. Vuijck & Zn BV in Capelle a.d. IJssel
Bouwnummer 629
Tonnage 503
654
Afmetingen 55.62 x 7.21 x 2.43
62.86 x 7.21 x 2.58
44.66 x 7.21 x 2.58
Voortstuwing 300 pk Stork Ricardo
420 pk Stork Ricardo
Motortype AR 216
Motornummer 3774
8124
Kopschroef 100 pk DAF
Bijzonderheden De Speranza is onder binnenschippers legendarisch geworden, omdat het vanaf de tewaterlating tot aan 1940 de Blauwe Wimpel heeft gevoerd als zijnde het snelste schip van de Rijn.
Aan het eind van de oorlog is het schip door Engelse vliegtuigen beschoten, terwijl het met een lading stro onderweg was op het IJsselmeer.
Doordat schipper Hendrik Jut de tegenwoordigheid van geest had om onmiddellijk het achteranker te laten vallen, is het schip voor de wind gaan liggen waardoor de roef, het stuurhuis en de machinekamer gespaard zijn gebleven.
De rest van het schip is naar voren toe volledig uitgebrand.
Na de oorlog is het schip op de slikken van de Hollandse IJssel drooggezet, zijn alle verwrongen huidplaten los genomen, opnieuw in model geklopt en weer op de spanten geklonken.
Dit vanwege de materiaalschaarste die was ontstaan doordat Hitler alle staal voor zijn 'oorlogsmachine' had opgebruikt.
In 2018 met 16 meter ingekort door Tjoelker constructies op de werf van Koopmans IJzerwerk te Harlingen en vervolgens omgebouwd tot varend woonschip.
Zie ook: YouTube Binnenvaart.eu. Het starten van de Stork Ricardo. Zie ook: YouTube Binnenvaart.eu. Inkorten van de Diamant bij Koopmans IJzerwerk in Harlingen Deel 1.
Zie ook:
YouTube Binnenvaart.eu. Inkorten van de Diamant bij Koopmans IJzerwerk in Harlingen Deel 2.

Mutaties

Mutatiedatum 1935
Naam SPERANZA
Eigenaar H. Jut in Amsterdam
Mutatiedatum 1956
Naam SPERANZA
Eigenaar H. Jut & A. ten Klei in Rotterdam
Mutatiedatum 1972
Naam BRISANT
Eigenaar B.J. Klos in Kampen
Mutatiedatum 1973
Naam WILLY
Eigenaar Gebr. Zoeteman in Puttershoek
Mutatiedatum 1989
Naam DIAMANT
Eigenaar C.W. Krooswijk in Nieuw-Lekkerland
Mutatiedatum 2018
Naam DIAMANT
Eigenaar H & J Boven in op Ameland