Vlootlijst Vulcaan

NV Handels en Transportmaatschappij Vulcaan Rotterdam

(klik op bovenstaande link om de vlootlijst te bekijken)

Korte historie Vulcaan

In 1910 werd Vulcaan door de Duitser August Thyssen in Rotterdam opgericht. Feitelijk liep alles aanvankelijk strak aan de leiband van August Thyssen. Dat de eerste sleepschepen en sleepboten van Vulcaan de naam Thyssen met een volgnummer kregen en niet Vulcaan is een illustratie daarvan. Dit terwijl ze toch onder Nederlandse vlag in de vaart kwamen. Bij Vulcaan werd de naam Thyssen later veranderd in Vulcaan met nummer en met een naam van een vulkaan erbij, aanvankelijk eerst vulkanen in toenmalig Nederlands-Indië maar toen die namen uitgeput raakten, ook elders op deze aardbol. De jaren daarna werd intensief uitgebreid met sleepschepen, sleepboten en later motorschepen, In de tweede helft van de jaren vijftig begon de sleepvaart terug te lopen en dat zette zich in de eerste helft van de jaren zestig nog veel heftiger door. In snel tempo werden ook bij Vulcaan de sleepboten en sleepschepen vervangen door duwboten en duwbakken. Ook op een andere manier wist Vulcaan energiek nieuwe wegen in te slaan. In 1962 werd een gasschip wat net nieuw was van een Duitse eigenaar, aangekocht en als Vulcaan Gas I in bedrijf genomen. Al snel daarna werd besloten om het motorschip Vulcaan 167 om te bouwen tot Vulcaan Gas II. Deze kwam in 1964 in de vaart en werd in 1965 gevolgd door nog twee ombouwschepen (zie vlootlijst). In augustus 1965 werden deze 4 schepen ondergebracht in de rederij Chemgas die toen samen met Van Ommeren (en een klein aandeel Pakhuismeesteren) was opgericht. Op 1 januari 1968 fuseerden de kemphanen uit het verleden van de respectievelijke Thyssen en SHV concerns, Vulcaan en NRV tot EWT (Europeese Waterweg Transport), de grootste Vulcaan sleepschepen die nog in vaart waren kregen de naam EWT met nummer dus ook de naam en vlag van Vulcaan verdween van de rivieren en kanalen.
(bron tekst Jan van ‘t Verlaat, waarvoor dank met kleine aanpassingen door Jos Telleman). 

Samengesteld door Jos Telleman.

Correcties of aanvullingen op deze lijst kunt u mailen naar jostellemanbinnenvaart.eu@gmail.com

Bezit u nog foto's van genoemde schepen, dan plaatsen we die graag !

U kunt ze mailen naar bovenstaand email adres en dan worden ze geplaatst op Binnenvaart.eu bij het schip wat dan op uw foto staat.

Indien bekend graag erbij vermelden waar de foto genomen is en wanneer. U kunt alleen foto's sturen, waar u zelf de maker van bent.